2017. július 30., vasárnap

MELISSA DE LA CRUZ: AZ ELVESZETTEK SZIGETE (AZ ELVESZETTEK SZIGETE #1.)

Hello Molycik!
Mostanában kicsit több szabadidőm volt, így elkezdtem nem csak többet olvasni, de sorozatokat és filmeket nézni is. Az Utódok című filmet már láttam tavaly nyáron, de annyira nem mozgatta meg a fantáziámat, egyszer nézőnek tökéletes volt. Viszont most kijött a második része, amit megnéztem angolul és nem is tudom mi történt... elvarázsolt? Lehetséges, mert teljesen rákattantam a zenékre, meg az egész történetre. Így kapva az alkalmon, leemeltem a régóta polcomon csücsülő Az elveszettek szigete c. könyvemet, ami azt ígérte nekem, hogy az Utódok alapján készült. 
Kiadó: Kolibri
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 346
Megrendelem
Fülszöveg:


Húsz évvel a történet kezdete előtt a gonosz lelkeket száműzték Auradon királyságából, és az Elveszettek szigetére kerültek. Egy energiapajzs veszi körül ezt a barátságtalan helyet, hogy ne tudjanak elmenekülni sem ők, sem utódaik: így esett fogságba a szigeten Demóna és lánya, Mal; a gonosz királynő és Evie; Jafar és fia, Jay, Szörnyella de Frász és Carlos. 


Megfosztva varázserejüktől, elvágva a külvilágtól, teljesen elfeledve élik életüket. De a Tiltott Erőd mélyén ott rejtegetik a Sárkányszemet: a kulcsot, ami a valódi sötétséghez vezet, és amivel elmenekülhetnek a szigetről. Csak a legokosabb, leggonoszabb, legromlottabb találhatja meg… Vajon ki lesz az? 

A nagysikerű Utódok című Disney mozifilm és a Disney Channelen futó sorozat regényváltozata.



"A könyvekből olyan életek bölcsességeit és tapasztalatait tanulhatjuk meg, amiket másképp nem élhetünk át."
Forrás
Mint azt már a bevezetőben is említettem, teljesen abban a hitben éltem, hogy ugyanazt a történetet fogom viszont látni a lapokon, mint, amit a Disney megfilmesített. Hát, egy tündérmesében valószínűleg ezt kaptam volna, viszont a valóságban nem ez történt, amit egyébként nem is bánok. Valahogy az a tény, hogy ez egy előzménytörténet elkerülte a figyelmem.
Tehát, a történet  azelőtt játszódik, hogy Ben herceg - vagy király, nevezzük bármelyiknek is - kihirdetné nagyszerű ötletét, méghozzá azt, hogy a gonoszok gyermekeit meghívja Auradonba tanulni, élni, hiszen nyilvánvaló, hogy ők nem tehetnek arról, hogy kik a szüleik, hogy kinek születtek. A könyv ideje alatt még csak abba kapunk bepillantást, hogy Ben küszködik, hogyan legyen jó király, majd ha eljön az ideje és igazából nem is ezen van a hangsúly, hanem azon, hogyan vált Evie, Mal, Jay és Carlos egy csapattá, hogyan lettek barátok. Megismerjük őket gyerekként, majd pedig elkísérhetjük őket egy kalandra, melynek célja, hogy visszaszerezzék Demóna varázsfegyverét, a Sárkányszemet. Na, meg persze az is, hogy ne okozzanak csalódást a szüleiknek, akiktől egész életükben mást sem hallottak, mint azt, hogy milyen hatalmas gonoszságokat hajtottak végre fénykorukban, bezzeg a gyerekeik...

Már csak akkor is elolvastam volna előbb vagy utóbb a könyvet, mert Disney főgonoszokról és azok gyerekeiről szól, én pedig imádom a Disney meséket. Ennek megfelelően azt is vártam, hogy azért kicsit több információt is megtudjak arról, hogy mi történt azután, hogy Szörnyeteg király száműzte a gonoszokat a szigetre. Ez körülbelül annyiban kimerült, hogy mind megőrültek a száműzetéstől, hogy felszedtek pár kilót és, hogy mennyire, de mennyire csalódtak a gyermekeikben, hogy egy a külvilágtól és a mágiától elzárt szigeten nem tudnak akkora gonoszságokat véghezvinni, mint ők anno. 

"Mal a magányra gondolt. Hisz ő is magányos volt, akárcsak a csapat többi tagja. 

Evie anyja megszállott szépségmániás, Carlosé egy rikácsoló hárpia; Jay pedig hiába volt a világ leggyorsabb észjárású és legmegkapóbb mosolyú tolvaja, ha képtelen volt magát belopni a saját apja szívébe."
Nem volt valami nagy szám a történet, de az írónőnek tehetsége van ahhoz, hogy élvezhetővé tegye a semmit is, ami ráadásul nagyon lassan is bontakozott ki. Olyan 150-200 oldal után mondanám azt, hogy végre történt valami. Egészen addig csak a sziget társadalmi felépítését, a hierarchikus viszonyokat és a szigetlakók mindennapi életét ismerjük meg. Na, meg persze elkezdett kibontakozni a főszereplő fiatalok között egy szép barátság is, aminek főleg a filmben lehetünk tanúi.

Mal, Evie, Jay és Carlos karakterének tekintetében viszonylag könnyű dolga volt az írónőnek, konkrétan megírta Demóna, Jafar, Szörnyella de Frász és a Gonosz Királynő gyermek változatát. Mal esetében a többi szereplő többször is kiemeli, hogy olyan mintha az anyja kicsinyített mását látnák, a végén egy jelenetben pedig Mal maga jön rá, hogy nem saját magát látja viszont, hanem az anyját fiatalabb kiadásban. Stílusban, kinézetben, személyiségben, mindenben a szüleik kiköpött mását alkotta meg Melissa de la Cruz. Ami kicsit zavart, hogy az utódok mind próbáltak megfelelni a szüleiknek és más céljuk nem is nagyon volt az életben. Elhiszem, hogy sok lehetőségük nem is akadt az Elveszettek szigetén, de azért mégis hiányérzetem volt. Mintha személyiség nélküli, megfelelésvágytól szenvedő klónok masíroztak volna végig a szigeten, hogy végre felérjenek szüleik nagyságához.

"Az együttérzés émelyítően egészségtelen."
Összegezve: tetszett a regény, kikapcsolódásnak tökéletes volt, csak kicsit talán lassan bontakozott ki. Nem bántam volna, ha jobban megismerhetem a nagy gonoszokat és azt sem, ha mondjuk fény derül arra, hogy a gyerekek szülei közül ki alkotja a pár másik felét, akiről nem beszélünk és nem nevezünk nevén, de azért megvetünk és hozzá hasonlítjuk szerencsétlen gyereket, hibáztassuk őt nyugodtan, úgyis ő tehet a nyomorról, ami a szigeten van. Az viszont nagyon tetszett, hogy a könyv végére a négy főszereplő között egy barátság alakult ki és lényegében lerombolták azt a látszatot, amit végig keltettek, azaz, hogy csak megpróbálnak megfelelni a szüleiknek. 

A Disney meséket kedvelőknek mindenképp ajánlom a könyvet és azoknak is, akik a Disney Descendants - Utódok c. filmet szerették. Leginkább úgy tudnám megfogalmazni, hogy a könyv egy ízelítőként szolgál a filmhez. Ha pedig egy kis zenét is hallgatnátok olvasás mellé, akkor mindenképp a filmzenét ajánlom, főleg a második részét, mert az szerintem szuper lett! :)

***

Értékelés: 4/5
Kedvenc jelenet: nem volt
Kedvenc szereplő: Evie és Mal

Az értékelésre a Prológus Parázs varázs hetének keretében került sor. Bővebb információt itt találtok a hétről. Ezúttal is több értékeléssel és extra tartalommal is készültünk számotokra, amelyek közül számomra abszolút kedvenc a ProCsata különkiadás volt, ahol SoSo, Cersei, RavenS és jómagam vitatkoztunk pár mágus kíséretében. Ki győzne, ki nem és hasonló nyalánkságok :) 
Ennyi voltam mára. 
Üdv, 






2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Szia!

      Nem tudom milyen linkre gondolsz, de itt a moly profilja: https://moly.hu/konyvek/melissa-de-la-cruz-az-elveszettek-szigete

      Törlés

designed by Charming Templates