2016. április 20., szerda

GEEK GIRL - HÉT: HOLLY SMALE - A LÁNY, AKIT SOHA SENKI NEM VETT ÉSZRE (GEEK GIRL #1.)



A világ egy érdekes hely, sok mindent nem tudunk még róla. Azt például, tudtátok, hogy ha a Mikulás igazi lenne, és a világ mind a 378 millió keresztény gyerekének ki akarná szállítani az ajándékát, akkor a szánjának a hangsebesség 3000-szeresével kellene haladnia, amihez 214200 rénszarvasra lenne szüksége, de a légellenállás és a centrifugális erők hatására a szarvasok és a Mikulás is felrobbanna? vagy azt, hogy egy órával az előtt, hogy ebédelnünk kellene, az agyalapi mirigyünk elülső lebenye egy adrenokortikortopin nevű, polipeptid tropikus hormont termel, ami stimulálásként és természetes ébresztőként funkcionál?



Szeretnél még több hasonlóan érdekes tényről olvasni úgy, hogy közben a modellek varázslatos, és nem túl kedves világába is bepillantást nyerhetsz egy geek lány szemén keresztül? Esetleg szívesen megismerkednél Oroszlánsráccal? Ha igen, akkor tarts velünk április 19-22. között, és ismerd meg jobban Holly Smale: Geek girl sorozatát!



Netrával, a Könyvek szárnyán bloggerinájával közösen úgy döntöttünk, szervezünk egy Geek girl hetet, mivel mindketten imádjuk a sorozatot. 4 napon keresztül fogunk posztolni az eddig megjelent magyar és angol megjelenésekről egyaránt, bemutatjuk nektek az írónőt, és még egyéb extrákkal is tervezünk kedveskedni.



Azok között pedig, akik figyelemmel kísérik a héten felkerülő bejegyzéseket, hétfőn 2 példányt sorsolunk ki A lány, aki távolról tökéletes című regényből, ami a sorozat 3. része. A könyveket köszönjük a Manó Könyvek Kiadónak!



Kiadó: Manó Könyvek
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 352
Eredeti cím: Geek Girl
Megrendelés
Harriet Manners tudja, hogy egy macska fülében 32 izom van, hogy az egy napi járásra lévő hely 27 750 méter messze van, és azt is, hogy egy átlagember naponta 15 alkalommal nevet. Azzal is tisztában van, hogy a denevérek mindig bal irányba repülnek, ha előjönnek az üregükből, és hogy a dinamit egyik alkotóeleme a mogyoró. Azt viszont nem tudja, hogy vajon miért nem kedveli őt senki az iskolában. Így hát, amikor Harrietet felfedezi egy modellügynökség, megragadja a lehetőséget, hogy új emberré váljon. Még akkor is, ha ez azzal jár, hogy ellopja a legjobb barátja álmát, magára vonja ősellensége, Alexa haragját, és újra meg újra hülyét csináljon magából a pofátlanul jóképű modell, Nick előtt. És még akkor is, ha hazudnia kell azoknak, akiket a legjobban szeret. Bár ott van mellette segítőtársnak a mindig lelkes és izgatott apja, meg az überstréber zaklatója, Toby is, mégis egyik divatkatasztrófa követi a másikat, és Harriet lassan rájön, hogy a divat kulisszái között ugyanúgy nem találja a helyét, mint a hétköznapi világban. Vajon sikerül-e stréberből menő csajjá változnia, miután a régi élete szinte már darabokra hullott, vagy mindent elszúr az új életében is?

Sosem gondoltam volna, hogy ennyire megszeretem Holly Smalet és a kedvenc íróim közé férkőzik a Geek girl sorozatával. Ha ránézek a borítóra az jön le, hogy egy cuki, tiniknek szóló könyvet kapok, és pont ezért nem voltam benne biztos, hogy el kell olvasnom a Geek girl első részét. Hálát adok az égnek, hogy anno kikölcsönöztem és elolvastam a könyvet, mert rég rajongtam már ennyire sorozatért - általában Riordan és Sarah J. Maas  sorozatai érik el nálam ezt a megszállottan rajongó állapotot. Viszont ez a fanatikusság nem az első rész elolvasása után alakult ki nálam, hanem a második kötet után, amit egyszerűen imádtam. A kezdő kötet csak egyfajta löket volt, hogy igenis érdekelhet, és nekem való Harriet szerencsétlenkedése, beilleszkedése a modellek világába.

Harriet Manners
Azt nehéz megmondani, hogy mi tetszett benne, mert igazából észre se vettem, hogy mennyire megkedveltem a történetet, a szereplőket. Cuki volt, ami nagyon szimpatikussá tette számomra a könyvet már az elejétől kezdve, de ettől még nem lesz kedvenc valamiből. Időközben - így, hogy már 4+2 kötetet elolvastam - rájöttem, hogy Smale humora, és a szereplők teszik igazán jóvá a történetet. Harriet egy nagyon okos, fiatal lány, aki különcségével kilóg a sorból, nem érdekli a divat, és imádja a random tényeket, amiket meg is oszt velünk olvasókkal minden adandó alkalommal, ezek az érdekességek pedig feldobják a könyvet, így egyszerre olvas és művelődik a könyvmoly. Nem csak Harriet, de a családja, a barátai, sőt még egy picit az "ősellensége", Alexa is kedvelhetőek. Azt mondjuk nem értem, hogy miért nem volt képes kiállni magáért Harriet, amikor Alexa folyamatosan megalázta őt. 

A barátai közül számomra Nat volt a legszimpatikusabb, kiállt mellette, még úgy is, hogy lényegében az ő álmát élte meg barátnője. Tobyt ebben a részben még ki nem állhattam, a srác egy kukkoló, és engem halálra ijesztett volna, ha velem történik ilyen. Nem barátkoztam volna egy olyan személlyel, aki az ablakomon keresztül leskelődik, sé tud rólam mindent, de persze ez a főszereplőnket annyira nem zavarta. Egyébként Harriet tökéletesen szerencsétlen. Picit magamra ismertem olvasás közben, én is képes vagyok felesni akár a saját lábamban is, de ehhez már tehetség kell, amit a lány művel. A legtöbb vicces jelenet pont az ő szerencsétlenkedéséhez kötődik, a maradék pedig a barátaihoz és Oroszlánsráchoz. Az iskolai jelenetek is szórakoztatóak voltak, mégis az összes kedvencem a modellkedéshez köthető. Minden Nickkel közös jelenet megmosolyogtatott, megnevettetett, és egyszerűen cuki volt az egész. Nekem meg bejött ez a cukiság. 



Nick Hidaka
Amit nagyon sajnálok az az, hogy Nickből túl keveset kaptunk, alig ismertük meg őt, pedig egy igazán érdekes, értékes, édes karakter - tapasztalat ;) -, akit nem lehet nem szeretni. Miatta folytattam a sorozatot, mert igenis többet akartam róla megtudni, és érdekelt, hogy alakul a jövőben a kapcsolata Harriettel. #TeamLionBoy. 

Wilbur tökéletes ügynöknek, vicces és talpig rózsaszín a becézgetéseivel, feldobta a számomra unalmasabb jeleneteket, és egyszerűen imádtam a végén azt a részt, amikor bevallotta, hogy ki fedezte fel Harrietet azon a bizonyos asztal alá bújós napon.



Érződött a könyvön, hogy kezdő kötet, ekkor még nem talált el a szívemig az írónő, és be kell valljam félve nyúltam a második részért, sőt egy ideig nem is nyúltam. Jó volt az egész megvalósítás és maga az ötlet Holly részéről, hogy felkavarja egy 15 éves, fiatal geek lány átlagos, hétköznapi életét azzal, hogy belecsöppen a modellek nem túl rózsaszín világába, de számomra ez kevés volt, vártam a csodát, ami csak a második kötet során ért el hozzám.



Borító: 4,5/5*

Imádom az összes kötet borítóját, mert tökéletesen illik a Holly által megteremtett világhoz, és magához Harriethez, de azért az új USA kiadásé sokkal jobban tetszik, mint a UK változat.

Szereplők: 4/5*


Harriet egyszerre szerethető és szórakoztató, néha pedig túl tudálékos és idegesítő, esetlen, de főként a kedvelhető kategóriába esik. A családja és az ügynöke, Wilbur pedig haláliak. Nagyon sajnálom, hogy Oroszlánsrácból keveset kaptunk, miközben Tobyból rengeteget. Sajnos nem bírom a srácot, még így könyvön keresztül is belemászik a személyes szférámba. 

Értékelés: 4/5*

Minden fiatalos lelkű, szórakoztató irodalmat kedvelő könyvmolynak csak ajánlani tudom Harriet történetét, mert még ha ez, az első rész nem is nyerne meg magának a folytatás garantáltan magával ránt. Annyit még tudok ajánlani, hogy ne nagy elvárásokkal üljetek neki az olvasásnak, nincsenek benne eget rengető gondolatok, de egy délutáni kikapcsolódásnak tökéletes.


Idézetek

Nem kellene olyan emberek véleményével foglalkoznod, akik nem számítanak: ha erről leszoknál, nem tudnának bántani. Aggódj amiatt inkább, hogy mit gondolnak azok, akik számítanak. Legyél önmagad, és hagyd, hogy mások is önmaguk legyenek. És ha más vagy, mint a többiek, annál jobb. Milyen unalmas is lenne a világ, ha mindenki ugyanolyan lenne.
A létező legmodellesebb tekintetemmel nézek a lencsébe. Kis szünet után Ben felnéz. – Te meg mit csinálsz, Harriet? Mi ez az arckifejezés? Nyelek egyet. – Ez a modellarcom. – A mo… – mondja Ben zavartan, és a szemeit forgatja. – Neked eleve modellarcod van, Harriet. Nem kell úgy eltorzítanod, mintha székrekedéstől szenvednél.
És akkor azon veszem magam észre, hogy még mindig őt bámulom, miközben ő rám néz, és arra vár, hogy válaszoljak végre a kérdésére. Ami nagy baj, mert az agyi szinapszisaim még mindig nem működnek rendesen. Próbálok kierőszakolni az agyamból valami elfogadható választ. – A rágógumizást betiltották Szingapúrban – suttogom. – Teljesen betiltották. (…) A fiú szemei tágra nyílnak. – Most Szingaprban vagyunk? Mennyi ideig aludtam? Milyen gyorsan mozog ez az asztal?
A járda és a kosztümöm is szürke, szóval talán ha teljesen mozdulatlan és néma maradok, akkor sikerül beleolvadnom a környezetembe, így a hang tulajdonosa nem lát majd többé. A módszer nem működik. – Szóval, Asztallány – folytatja a hang, és úgy tűnik, ő ma a másik ember, aki úgy beszél hozzám, hogy közben próbálja visszatartani a röhögését. – Most épp mit csinálsz? Ez nem lehet igaz. Pedig de. Mert amikor kinyitom az egyik szememet, és átlesek az ujjaim között, nem más ül ott mellettem a járdaszegélyen, mint az Oroszlánfiú.

A NYEREMÉNYJÁTÉK FELTÉTELEI:
  • A nyereményjátékra a Rafflecopter doboz kötelező részeinek kitöltésével lehet jelentkezni, a nem kötelező részek kitöltésével pedig plusz pontokat lehet szerezni, amiknek segítségével úgymond “többször kerül be a neved a kalapba”.
  • Csak magyarországi címre postázunk!
  • A Facebook oldalakat nem elég meglátogatni, lájkolni is kell!
  • Egy IP címről csak egyszer lehet játszani!


FELADATOK:
  1. Meglátogatni és lájkolni a Manó Könyvek Kiadó Facebook oldalát (Kötelező!)
  2. Meglátogatni és lájkolni a Könyvek szárnyán blog Facebook oldalát
  3. Feliratkozni a Maybe I’m a bookworm... blogra
  4. Hol találkozott először Harriet és Nick? (Segítség elérhető hétfőn) (Kötelező!)
  5. Hol született Holly Smale? (Kötelező!)
  6. Ki Harriet kukkolója? (Segítség) (Kötelező!)
  7. Ki Harriet ősellensége? (Segítség) (Kötelező!)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

designed by Charming Templates