2014. december 7., vasárnap

KELLY ORAM - CINDER & ELLA


„Ellának egyáltalán nem az esete a netes haverja. Miért is lenne? A srác vicces, gazdag, szexi, magabiztos, és ugyanakkora könyvmoly, mint ő. Na jó, egy picit talán mégis az esete… 

A tizennyolcadik szülinapján a lány és édesanyja borzalmas karambolt szenved, amit csak Ella él túl. Hónapokig tartó lábadozás és fájdalmas operációk után az apjához kell költöznie, aki gyerekkorában elhagyta a családját. A lány kénytelen elviselni a mostohaanyját meg a két mostohatestvérét, csak hogy bebizonyítsa az orvosainak, készen áll az önálló életre. De épp ez a gond. Hogy egyáltalán nem áll készen. Ahhoz, hogy érzelmileg is megerősödjön, szüksége van Cinderre. Igaz, a nagydumás srác egy perc alatt képes az őrületbe kergetni (meg zselévé olvasztani, de az más kérdés), viszont az is tuti, hogy senki sem ismeri és érti meg úgy Ellát, mint ő. 
Ja, hogy Cinder mellesleg Hollywood egyik legmenőbb, Oscar-esélyes tinisztárja, csak ezt az apróságot elfelejtette megemlíteni? Hát… senki sem ígérte, hogy a modern Hamupipőke hercege csomag nélkül érkezik!"


Kelly Oram már megint egy elképesztően jó könyvet írt! IMÁDTAM elejétől a végéig!
Már maga a sztori másabb, mint amiket mostanában olvastam, és annyira, de annyira hűen ábrázolta a karaktereket Kelly, hogy úgy jön le az egész mintha tényleg megtörtént volna. 



Nagyon tetszett, hogy nem a megszokott gazdag, nyafogós lánykáról van szó, aki tudja magáról, hogy mennyire szép. Vagy pont ellenkezőleg, nem tudja magáról és folyamatosan meglepődik ezen a tényen, aztán pedig beleszeret a nagymenő filmsztárba. Nem. Még véletlenül sem! Ella egy teljesen átlagos lány, aki nincs eleresztve anyagilag, és az apja is elhagyta őt 8 éves korában. Mégis boldog élete van. Könyvmoly, blogot vezet, kapja a recenziós példányokat, élvezi az életét, és mindennap beszél Cinderrel InstaMessengeren (IM) keresztül. 



Aztán megtörténik a baleset, amiben elveszti az édesanyját és az apjához és annak új családjához kell költöznie. Bekerül a tökéletesen boldog családba, ahol a mostohaanyja egy gyönyörű modell, és a két mostohatestvére utálja őt. Az élete nem könnyű. Elvesztette mindenét, tele van a teste hegekkel, és még alkalmazkodjon is ehhez a helyzethez. Az elején nehezen megy neki, nem is tesz semmit annak érdekében, hogy jobb legyen, csak el akar tűnni az apja közeléből.



Cinder sem az az egoista szépfiú...vagyis de, viszont a baleset óta egy hatalmas lyuk tátong a szívében. Igen Cinder, azaz Brian nem tagadja, hogy szerette, illetve még mindig szereti Ellát. A gond csak az, hogy Ella nem tudja, hogy ő Brian Oliver a filmsztár. 

Szóval nem a szokásos történetet kapjuk, amit már ezerszer olvastunk ezerféle szerzőtől, csak mindig egy kicsit másként. Engem egyik könyvre sem emlékeztetett, pedig olvastam már egy pár Hamupipőke-sztori feldolgozást. A Cinder&Ella is az lenne, erre a nevéből is tudunk következtetni, mégis más. Talán az egyszerűségében, a humorosságában rejlik a titok. Nem tudom. Azt viszont igen, hogy megéri elolvasni.

Kedvenc karaktereim egyértelműen Vivian apukái, és Cinder voltak. Ja, Vivian Ella új barátnője lesz, és igazán szimpatikus, vidám személyiség. Extraként meleg apukái vannak, akik nagyon jó fejek. 

Cinder, Ő pedig Cinder. Nem lehet nem szeretni őt :D Plusz pont jár azért, hogy titokban Brian könyvmoly, falja a könyveket. Kedvence a Cinder Chronicles, aminek a megfilmesített változatában ő játssza a főszereplőt Cindert mily meglepő
A kedvenc párbeszédem is hozzá kapcsolódik, imádtam a telefonbeszélgetéseiket Ellával. Azoknál a részeknél megállás nélkül röhögtem. Akkora dumája van a srácnak, ami nélkül nem lenne igazán jó a könyv. 

EllaTheRealHero : You wouldn’t know normal if it bit you on your ridiculously good-looking face.Cinder458 : You’ve never seen my face. How do you know it’s good-looking?EllaTheRealHero : Because no ugly person could have an ego as big as yours.

- Are you blushing right now, Ellamara?

- I’m pretty sure even my grandmother is blushing in her grave after that visual, Cinder.
Brian/Cinder-ben azt is szerettem, hogy az elejétől fogva nyíltan vállalta az úgynevezett menyasszonya előtt, hogy nem szereti őt, és neki Ella kell. Mihelyst rájött, hogy Ella nem halt meg, csak balesetet szenvedett ott akarta hagyni Kaylee-t. 

A mellékszereplőkről is mesélnék egy kicsit, mert vannak bőven, és elég érdekesek ők is.
Mivel Kaylee-t már említettem az előbb, ezért vele kezdem. Kaylee a film másik főszereplője, a filmbéli Cinder szerelme és most az életben is el kellett játszaniuk Briannel, hogy járnak, mert a fiú már így is a zűrös és gyors kapcsolatairól volt híres. A film rendezői pedig kitalálják, hogy jót tenne a film hírének, ha a két főszereplő eljegyezné egymást, majd az Oscar szezon után nyugodtan szakíthatnak. Így kerül össze Kaylee the rich bitch és Brian, azaz Cinder. Kaylee egy beképzelt, elkényeztetett, apuci kedvence, egy igazi mindenki által utált lány. Nem is tetszik neki, amikor Brian nem akar vele maradni, mert neki Ella kell. 
Gondolhatjátok milyen bonyodalmakhoz vezethetett az, amikor a FantasyCon-on megjelent Ella a barátaival, és nem csak ő, de Brian is rájött, hogy végre igaziból is találkoztak egymással, nem csak a neten keresztül beszélnek.



Kayleenek és Cindernek is volt pár igen ütős vitája, ami vicces párbeszédeket eredményezett. Az én kedvencem: 

- You’re not worth the drama. There are hundreds of guys out there better-looking and richer than you who would be grateful for the chance to be with me.

- Good. Go torture some of them.
Ana és Juliette, a mostohatestvérek. Mindkét mostohatestvér gyönyörű, ők állnak az iskola csúcsán, és a családi élet középpontjában, addig, amíg meg nem jelenik Ella. Veszélyként tekintenek a lányra, mindketten különböző okokból. Nagyon tetszett, hogy az írónő nem csak a már-már klisének számító okokat használta.



Juliette egy értelmes, okos karakter, aki elkezd közeledni Ellához, nem taszítja el magától, és szembeszáll a saját nővérével, hogy igazságot tegyen. Egyedül az zavarja, hogy amióta Ella megjelent nálunk a szülei folyamatosan veszekednek, és Ella sem tesz semmit annak érdekében, hogy kicsit kedvesebb legyen az apjával. 



Anastasia meg szimplán féltékeny, hiszen mióta megjelent Ella csak rá figyelnek, megkapta a legjobb szobát, és egy minden szavára ugranak a szülők. Nem csoda, hogy megpróbálja tönkretenni lelkileg a mostohatestvérét. Kedvenc részeim közé tartozott, amikor Juliette odaállított Viviannel az oldalán Ellához és otthagyta őket, hogy biztos barátnők lesztek, illetek egymáshoz. 

Fontos szerepe volt a könyvben Ella apjának is. Az elején elég nehezen indult a kapcsolatuk, ami érthető, hiszen elhagyta Ellamarát az apja, ráadásul az anyját is gyászolta, hiányolta. DE! Legalább igyekezett megismerni a lányát, és tényleg törekedett arra, hogy mi lenne a legjobb neki. Nem azt nézte, hogy mennyi pénzébe fog ez kerülni vagy, hogy kirúgják-e a munkahelyéről, mert túl sokat hiányzott. Nem érdekelte az apját, végig ott volt a lánya mellett a kórházban. Sőt! Még azt is bevallotta, hogy hiányzott neki és, hogy kíváncsi volt arra, hogy milyen nővé érett. 
Kivételesen a mostohaanya se volt gonosz. Jennifer is a legjobbat akarta Ellának, csak féltette a saját lányait és a családját, hogy milyen hatással lesz rájuk ez a hatalmas változás. 

Kedvenc részem több is van. A telefonos beszélgetések a legeslegjobbak, és a FantasyCon-os találkozás is hatalmas. Amikor rájönnek, hogy kivel állnak szemben, meg amikor Ella odaadja Briannek a könyvet, hogy olvassa el, és akkor talán nem cseszi el a szerepét. Na ott szó szerint folyt a könnyem a röhögéstől. Amit nagyon szerettem még az a vége, ami nem meglepő módon boldog, és romantikus, mézes-mázos habcsókos, mégis ideillő.
I love you. You are my entire world. You’ve always said you thought Cinder was a coward for doing what the people expected of him instead of following his heart. Well, I’m not a coward. This Prince Cinder chooses his Ellamara. I choose you , Ella, and I’m not going to let you be a coward, either. I’m not going to let my fame scare you away. We’re Cinder and Ella , woman! We’re supposed to get our fairy-tale ending!
 Az utolsó mondat, nagyon betalált, teljesen az olvasók fantáziájára bízza az ezek után történteket az írónő.
How about, 'And they lived happily ever after'?
Ez volt a második Kelly Oram könyvem, de ezek után bátran merem állítani, hogy rajongója lettem az írónőnek, és már el is kezdtem olvasni a következő sorozatát, ami a V, is for Virgin címet kapta. Amit eddig olvastam belőle az nagyon tetszik, szokásos Kelly, már az első pár oldal után garantált a jókedv.


Igaz én angolul olvastam a könyvet, de ha felkeltette az érdeklődéseteket, akkor sem kell aggódnotok, ugyanis a Móra Kiadó jóvoltából jövőre már magyar nyelven is olvasható lesz a LOL-könyvek sorozat újdonsült tagjaként. Már csak abban bízom, hogy más borítóval jelentetik meg, mert az eredeti szerintem borzalmas :D



Zsebi ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

designed by Charming Templates